Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η παρέμβασή μας στη συγκέντρωση του ΠΑΣΕ ΟΤΕ για το σπαστό ωράριο

 
Η παρέμβασή μας στη συγκέντρωση του ΠΑΣΕ ΟΤΕ
με τους συναδέλφους των εμπορικών καταστημάτων 
για την αντιμετώπιση της εξαγγελίας σπαστού ωραρίου

Αθήνα 1/2/2012
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Την τελευταία διετία έχει εξαπολυθεί η μεγαλύτερη επίθεση όλων των εποχών στους μισθούς, στις συντάξεις, στις θέσεις εργασίας στα δικαιώματα.
Σήμερα εν όψει της συζήτησης για το κούρεμα του χρέους (PSI) και τη νέα δανειακή σύμβαση δεν διστάζουν να μιλάνε για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, για νέες απολύσεις στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, για κατάργηση των κανονισμών εργασίας, για κατάργηση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ και πολλά άλλα.
Η διοίκηση του ΟΤΕ την προηγούμενη διετία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη συγκυρία και με τον τρόπο της πίεζε συνεχώς προκειμένου να μειώσει τους μισθούς μας, να μειώσει τα δικαιώματά μας και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε στις επιδιώξεις της. Άλλωστε αποτέλεσμα αυτής της πίεσης ήταν και η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης από την ΟΜΕ – ΟΤΕ με την οποία μειώθηκε ο μισθός μας. Εμείς διαφωνήσαμε με την υπογραφή αυτή αλλά το θέμα αυτό δεν είναι του παρόντος. Υπάρχει όμως ένα θέμα που είχαμε θέσει από τότε και το ξαναλέμε και σήμερα στους συναδέλφους που υποστήριξαν αυτή την υπογραφή. Γιατί πριν υπογράψουν τη μείωση των μισθών μας δεν απαιτούσαν τουλάχιστον κάποια θέματα σαν το ωράριο που συζητάμε τώρα να κλείσουν πριν την υπογραφή; Τι νόμιζαν; Ότι η διοίκηση μετά την υπογραφή δεν θα προχωρούσε και σε άλλες ενέργειες και απαιτήσεις και μάλιστα σε θέματα που ήδη είχαν τεθεί;
Η διοίκηση του ΟΤΕ και σήμερα επιχειρεί να πιέσει εκμεταλλευόμενη το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον. Το ζητούμενο για μας είναι το τι κάνουμε και πως αντιδράμε. Στη σημερινή συγκέντρωση αναλύθηκε από τη νομική σύμβουλο το θέμα της νομιμότητας ή μη της απόφασης. Η άποψη αυτή περίπου λέει ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης που μείωσε τους μισθούς μας και το ωράριο εργασίας μας θεωρούμαστε όλοι μερικής απασχόλησης και στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης δεν επιτρέπεται το σπαστό ωράριο. Για το θέμα αυτό έχουμε τις απόψεις μας που έχουν κατατεθεί στα όργανα της ομοσπονδίας και του συλλόγου. Παράλληλα πρέπει να προσθέσουμε ότι σε ότι αφορά το νομικό κομμάτι είναι βασικό επιχείρημα η βλαπτική μεταβολή που επέρχεται σε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στα καταστήματα και που τους αλλάζει άρδην τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, που τους αλλάζει άρδην τον τρόπο ζωής τους. Εκτός απ’ αυτό δεν μπορεί να μένει ασχολίαστο το ότι η αναφορά που υπάρχει στον Κανονισμό Ωρών Εργασίας του Προσωπικού για κατ’ εξαίρεση και σε ειδικές περιπτώσεις εφαρμογή του σπαστού ωραρίου εδώ γίνεται κανόνας και εξαίρεση αποτελούν οι συνάδελφοι που δουλεύουν συνεχές. Συνεπώς και γι’ αυτό το λόγο μπορεί βάσιμα να υποστηριχτεί ότι είναι παράνομο.
Πέρα απ’ αυτά όμως το θέμα για μας είναι κύρια πολιτικό και συνδικαλιστικό. Αν το δούμε με ποσοστά το θέμα είναι κατά 95% πολιτικό – συνδικαλιστικό και κατά 5% νομικό. Άλλωστε στις μέρες που ζούμε η νομιμότητα έχει χάσει το νόημά της αφού φτάνουν στο σημείο να απολύουν δημοσίους υπαλλήλους που προστατεύονται από το Σύνταγμα ή στο να απειλούν ότι θα καταργήσουν ακόμη και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί  ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους. Έτσι εδώ πρέπει να συζητήσουμε το τι ενέργειες και τι μορφές δράσης θα επιλέξουμε.
Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναδείξουμε τόσο τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση αυτή στον ΟΤΕ όσο και στους συναδέλφους μας. Ο ΟΤΕ προέρχεται από το κλείσιμο των 140 περίπου καταστημάτων και σημείων και πολλοί συνδρομητές πηγαίνουν ακόμη στα καταστήματα αυτά και τα βρίσκουν κλειστά. Αυτό θα στοιχίσει στον ΟΤΕ. Το πόσο δεν πρόκειται ποτέ να μετρηθεί. Το ίδιο θα συμβεί και με την απόφαση για το σπαστό. Οι συνδρομητές του ΟΤΕ σε όλη την Ελλάδα γνωρίζουν μέχρι σήμερα τι ώρες δουλεύει το κατάστημα του ΟΤΕ που είναι στη γειτονιά τους. Μετά την απόφαση για το σπαστό πολλοί θα είναι αυτοί που θα πάνε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή μετά τις δύο το μεσημέρι και θα το βρούνε κλειστό. Είναι κι’ αυτό κάτι που θα κοστίσει αλλά ούτε αυτό το κόστος θα μετρηθεί απ’ αυτούς που το αποφάσισαν. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναδείξουμε και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή του σε όλους τους συναδέλφους οι οποίοι καλούνται στην ουσία να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.
Για τον τρόπο αντίδρασης εμείς νομίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα που θα επιχειρηθεί η εφαρμογή του θα πρέπει να προκηρυχθούν τρίωρες στάσεις εργασίας και τα καταστήματα να μην ανοίξουν το απόγευμα. Στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να υπάρξει εκτίμηση της κατάστασης και συνέχιση με την ίδια ή με κάποια άλλη μορφή. Είμαστε θετικοί και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων που ακούστηκαν ή που θα προταθούν από τις τοπικές διοικούσες επιτροπές του συλλόγου
Κλείνοντας και επειδή μιλάμε για τα καταστήματα θα πρέπει να αναφερθούμε και σε τρία τουλάχιστον ζητήματα για τα οποία υπάρχει παρανομία του ΟΤΕ σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας. Το πρώτο είναι το ότι δεν υπάρχουν προστατευτικά τζάμια και η εξυπηρέτηση του συνδρομητή γίνεται σχεδόν εξ’ επαφής. Οι συνάδελφοι είναι έκθετοι ανάλογα με τον τρόπο μετάδοσης στο όποιο νόσημα έχει ενδεχομένως ο συνομιλητής τους. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα καθίσματα τα οποία περισσότερο θυμίζουν ορθοστάτες και καρέκλες μπαρ και το τρίτο με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τόσο σε ότι αφορά τον τρόπο χειρισμού τους όσο και σε ότι αφορά το φωτισμό. Αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί αφορούν την υγεία όλων όσων εργάζονται στα καταστήματα.


 

blogger templates | Make Money Online