Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ενημερωτικό Σημείωμα 29 Φλεβάρη 2012







Στο σφαγείο οι συλλογικές συμβάσεις ο κατώτατος μισθός και η μονιμότητα

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος και με μια μονοκονδυλιά μπαίνουν στο σφαγείο ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις και καταργείται η μονιμότητα σε όλες τις ΔΕΚΟ, τις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Τι λέει η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου:
  1. Ο κατώτατος μισθός που ίσχυε μέχρι σήμερα μειώνεται κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Η κυβέρνηση λοιπόν προς δόξα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων έρχεται και καταργεί αυτό που συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι. Η απόφαση αυτή διογκώνει τα οικονομικά προβλήματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων και δημιουργεί και πρόσθετα προβλήματα στο ασφαλιστικό σύστημα λόγω της ανάλογης μείωσης που θα υποστούν οι ασφαλιστικές εισφορές.
  2. Καμία συλλογική σύμβαση δεν θα μετατρέπεται πλέον σε αορίστου χρόνου. Μέγιστη ισχύς μίας σύμβασης θα είναι τα τρία χρόνια.
  3. Συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν πάνω από δύο χρόνια λήγουν στις 14/2/2013.
  4. Συλλογικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα για διάστημα μικρότερο των δύο ετών λήγουν με τη συμπλήρωση τριετίας από την έναρξή τους ή αν καταγγελθούν. Με βάση αυτό η σύμβαση του ΟΤΕ λήγει υποχρεωτικά με τη συμπλήρωση τριετίας και στην περίπτωση καταγγελίας.  Η δυνατότητα καταγγελίας υπάρχει ένα χρόνο μετά την υπογραφή και οποτεδήποτε (δηλαδή και νωρίτερα) αν μεταβληθούν σημαντικά οι συνθήκες που επικρατούσαν το χρόνο της υπογραφής.
  5. Ένα από τα σκληρότερα και χειρότερα μέτρα είναι η κατάργηση της μετενέργειας. Μέχρι σήμερα οι όροι μιας συλλογικής σύμβασης που έληγε ακολουθούσαν τον εργαζόμενο σε όλο τον εργασιακό του βίο. Αυτό πλέον καταργείται και τρεις μήνες μετά τη λήξη ή την καταγγελία μιας σύμβασης – και σε περίπτωση που δεν υπογραφεί νέα – τα μόνα πράγματα που μένουν σε ισχύ είναι ο βασικός μισθός και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας. Ότι δηλαδή έξω απ’ αυτά έχει κερδηθεί διαγράφεται και μπαίνει ξανά για διαπραγμάτευση από μηδενική βάση,
  6. Από 14/2/2012 παγώνουν όλες οι ωριμάνσεις δηλαδή οι αυξήσεις λόγω αλλαγής κλιμακίου ή λόγω αλλαγής στην κλίμακα του χρονοεπιδόματος.
  7. Καταργείται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Για να γίνει προσφυγή στον ΟΜΕΔ πλέον απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του εργοδότη και
  8. Καταργείται η μονιμότητα σε όλες τις επιχειρήσεις που ίσχυσε μέχρι σήμερα.

Η απόφαση αυτή του κατοχικού Υπουργικού Συμβουλίου εκτός από την κατεδάφιση του ισχύοντος εργατικού δικαίου και την οικονομική καταστροφή που φέρνει σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους έχει και μια άλλη οπτική. Την οπτική που λέει ότι στοχεύει στη στρατηγική ήττα και στην αποδυνάμωση έως εξαφάνιση του συνδικαλιστικού κινήματος. Η κατάργηση του κατώτατου μισθού με την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις. Σήμερα καταργείται η δυνατότητα της ΓΣΕΕ να υπογράφει για τον κατώτατο μισθό. Η αφαίρεση αυτή ναρκοθετεί τα θεμέλια της Συνομοσπονδίας. Και δεν μιλάμε για τον Παναγόπουλο και την παρέα του. ΓΣΕΕ είμαστε όλοι. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα παρακάτω επίπεδα των κλαδικών, των ομοιοεπαγγελματικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων. Υπάρχουν όροι συλλογικών συμβάσεων όπως οι ωριμάνσεις που τις καταργεί σήμερα.  Ότι έχει υπογραφεί από οποιαδήποτε ομοσπονδία, από οποιοδήποτε συνδικάτο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα καταργείται, η διαπραγμάτευση ξεκινάει από μηδενική βάση και από κοντά υπάρχει και η ατομική σύμβαση. Τέλος υπάρχει η άρση της μονιμότητας η οποία θα σπείρει το φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Όλο αυτό το πλέγμα διαμορφώνει πλέον νέες εργασιακές συνθήκες οι οποίες με τη σειρά τους θα διαμορφώσουν και νέες εργασιακές και συνδικαλιστικές συνειδήσεις. Αν δεν δούμε σοβαρά τις νέες αυτές συνθήκες και αν δεν καταφέρουμε να παρέμβουμε στη διαμόρφωση αυτής της νέας συνείδησης τότε το παιχνίδι για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα φτάνει στο τέλος του. Αυτές οι πολιτικές δεν τροποποιούνται. Αυτές οι πολιτικές ανατρέπονται.
Όλοι στους δρόμους
Να τους ανατρέψουμε




 

blogger templates | Make Money Online