Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ενημερωτικό Σημείωμα 31 Ιανουαρίου 2012


Η τρόικα εκβιάζει για νέες περικοπές μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων
Η εφαρμογή του σπαστού ωραρίου, η αναδιοργάνωση και το αξιολόγιο τα νέα μέτωπα που άνοιξε η διοίκηση
Μετά από πολύ καιρό συνεδρίασε και πάλι η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας την Τρίτη 31/1/2012 . Τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, η αναδιοργάνωση και το αξιολόγιο και σ’ αυτά προστέθηκε το θέμα της προκήρυξης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την παροχή των υπηρεσιών ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στις ζώνες ευθύνης της χώρας μας που μέχρι σήμερα ασκούνται από το δικό μας παράκτιο σταθμό OLYMPIA  RADIO.
Πριν αναφερθούμε στα θέματα αυτά θα πρέπει να πούμε ότι εντείνονται και συνεχίζονται οι συζητήσεις για το κούρεμα του χρέους (PSI), τη νέα δανειακή σύμβαση και τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για ακόμη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, για αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας με αιχμή την άρση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ, για νέες παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού. Την ίδια ώρα η τρικομματική κυβέρνηση είπε ένα «βροντερό» ΟΧΙ στην πρόταση της ΜΕΡΚΕΛ για επιτροπεία. Την ίδια ώρα όμως οι επίτροποι και οι τοποτηρητές της τρόικας καθημερινά μας βομβαρδίζουν με τις νέες απαιτήσεις τους και η κυβέρνηση παραιτείται από τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές που η ίδια είχε βάλει. Η κυβέρνηση λοιπόν είπε το «μεγάλο» ΟΧΙ στην επιτροπεία αλλά και το μεγάλο ΝΑΙ στο να εκτελούμε ότι ζητήσουν οι λογιστές της τρόικας. Πόσο δούλεμα άραγε θα πέσει ακόμα; Για τα μεγάλα ζητήματα και για τις μεγάλες απαιτήσεις της τρόικας δυστυχώς το συνδικαλιστικό κίνημα έχει «κάτσει». Αν δεν αντιδράσουμε, αν δεν φωνάξουμε, αν δεν ξεσηκωθούμε, αν δεν διώξουμε εν  τέλει την τρόικα από  την Ελλάδα όλα αυτά που ακούμε κάθε μέρα και ανατριχιάζουμε το ένα μετά το άλλο μέρα με την ημέρα θα γίνονται πράξη. Είναι βέβαιο ότι μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί την τελευταία διετία κάτι τέτοιο θα έχει κόστος. Το κόστος όμως αυτό θα είναι πολύ μικρότερο από τον αργό θάνατο στον οποίο μας υποβάλλουν καθημερινά. Αυτό το οποίο θέλουν είναι να εξυπηρετηθούν οι δανειστές και οι τράπεζες με οποιοδήποτε δικό μας κόστος. Δεν τους ενδιαφέρει ότι η ανεργία ξεπέρασε το 20%, δεν τους ενδιαφέρει το τι θα γίνουν αυτοί για τους οποίους ζητάνε απολύσεις ή το αν με το μισθό και  τη σύνταξη που μειώνονται κάποιος μπορεί να ζήσει την οικογένειά του και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ένα μεγάλο μέρος του νέου δανείου θα χρηματοδοτήσει τις τράπεζες. Τα ασφαλιστικά ταμεία όμως θα χάσουν δισεκατομμύρια και δεν φαίνεται κανείς να δίνει δεκάρα γι’ αυτό γιατί έχουν έτοιμη τη λύση της νέας μείωσης των συντάξεων κύριων και επικουρικών. Γιατί έχουν έτοιμη τη συνταγή για μείωση μισθών, για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων. Και βέβαια θέλουν η νέα σύμβαση να διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το αγγλικό δίκαιο το μόνο πράγμα το οποίο διασφαλίζει με κάθε τρόπο είναι τα δικαιώματα του δανειστή. Όσο για τους τρόπους οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την επιβολή του μπορεί όποιος το επιθυμεί να ανατρέξει στην υπόθεση Πατσίφικο, στα Παρκερικά και στη διπλωματία της κανονιοφόρου. Οι απαιτήσεις βέβαια της Αγγλίας τότε δεν είχαν να κάνουν μόνο με αυτές του ΠΑΤΣΙΦΙΚΟ αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερες. Πέρα απ’ αυτά για το ρόλο που έχουν παίξει ιστορικά οι μεγάλες δυνάμεις στη χρεωκοπία της χώρας μας το 1843 και το 1932 μπορεί όποιος θέλει να ανατρέξει στο βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη «ΤΟ ΞΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» εκδόσεις ΑΓΡΑ 2010.
Για το θέμα της προκήρυξης των υπηρεσιών ασφάλειας της ναυσιπλοΐας η απόφαση ήταν η ομοσπονδία σε συνεννόηση και συνεργασία με το σύλλογο ραδιοτηλεγραφητών να παρέμβει και προς τη διοίκηση του ΟΤΕ και προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε μια προσπάθεια η υπηρεσία αυτή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να παραμείνει στον ΟΤΕ. Αυτό απαιτείται από μια σειρά παράγοντες που είναι προς όφελος όλων. Είναι προς όφελος του ΟΤΕ γιατί η υπηρεσία είναι κερδοφόρα, είναι προς όφελος των θέσεων εργασίας και είναι και προς όφελος της χώρας με την έννοια ότι δε νοείται στο Αιγαίο ή στο Κρητικό ή στα υπόλοιπα Ελληνικά πελάγη η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας να ανατεθεί σε ξένους.
Το θέμα του αξιολογίου δεν είναι καινούριο. Η ενημέρωση που μας έγινε είναι ότι η διοίκηση δέχεται ότι το υφιστάμενο αξιολόγιο πρέπει να αλλάξει και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει συζήτηση με την ομοσπονδία. Ωστόσο επιμένει ότι το ισχύον αξιολόγιο θα πρέπει να εφαρμοστεί και φέτος με ορισμένες τροποποιήσεις. Εμείς θεωρούμε ότι είναι καλοδεχούμενη η συζήτηση για νέο αξιολόγιο αρκεί να εννοείται ότι θα γίνει πραγματική συζήτηση και διαβούλευση και όχι αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα και που δεν είναι τίποτε άλλο από απαξίωση ακόμη και της λέξης διαβούλευση. Από την άλλη σε ότι αφορά την εφαρμογή του για φέτος εμείς διαφωνήσαμε και θεωρούμε ότι η ΟΜΕ – ΟΤΕ θα πρέπει από τώρα να καταγγείλει τη διαδικασία, να καλέσει τους συναδέλφους να μην προσέλθουν στην αξιολόγηση και να τους καλύψει πολιτικά. Απ’ ότι φαίνεται η ΟΜΕ – ΟΤΕ θα τηρήσει μια στάση παρόμοια με αυτή που τήρησε τα προηγούμενα χρόνια καλώντας τους συναδέλφους να πάρουν αυτοί την ευθύνη να απαξιώσουν το αξιολόγιο.
Το θέμα της αναδιοργάνωσης δείχνει ανάγλυφα το πώς εννοεί η διοίκηση τη διαβούλευση και το διάλογο. Τ καλοκαίρι που μας έγινε η παρουσίαση της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης κλείσαμε με το ότι όταν η διοίκηση είναι έτοιμη για τη δεύτερη φάση θα φωνάξει εκ νέου την ομοσπονδία για συζήτηση. Αυτό που στην πράξη γίνεται είναι το να μην υπάρχει μέχρι σήμερα καμία συζήτηση ενώ την ίδια ώρα τα σχέδια της αναδιοργάνωσης προχωράνε, συνάδελφοι έχουν κληθεί και έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια και έχουν πέσει στα χέρια μας από ανεπίσημες πηγές πολλές από τις σχεδιαζόμενες αλλά και υλοποιούμενες ταυτόχρονα θέσεις της διοίκησης καθώς και κείμενα σχετικά με το πώς μεθοδολογικά θα περάσουν αυτές οι πολιτικές. Όλα αυτά η ομοσπονδία δεν μπορεί και δεν πρέπει να τα αφήνει αναπάντητα. Ιδιαίτερα όταν όλα αυτά θα καθορίσουν τις αυριανές εργασιακές σχέσεις χιλιάδων συναδέλφων, όταν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις θέσεις εργασίας.
Το θέμα της εφαρμογής του σπαστού ωραρίου των καταστημάτων είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς εννοεί η διοίκηση το διάλογο. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να πούμε ότι ευθύνες υπάρχουν και στην ομοσπονδία καθώς όφειλαν αυτοί που τρέξανε να υπογράψουν τη σύμβαση της μείωσης των μισθών μας να απαιτήσουν ταυτόχρονα κάποια άλλα θέματα όπως π.χ. το ωράριο να κλείσουν πριν την υπογραφή. Τι νόμιζαν; Ότι η διοίκηση θα δείξει καλή θέληση; Είχαν μήπως καμιά αυταπάτη ότι η διοίκηση θα έκανε πίσω στο θέμα αυτό το οποίο ήδη πριν την υπογραφή το είχε εξαγγείλει και το μάζεψε προσωρινά λόγω της αλλαγής του ωραρίου αλλά και για να γίνει υποτίθεται η διαβούλευση;
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από τον ΠΑΣΕ – ΟΤΕ κυρίως νομικού περιεχομένου. Για μας το θέμα είναι κύρια πολιτικό και συνδικαλιστικό και λιγότερο νομικό. Έχουμε κι’ εμείς τις δικές μας απόψεις και τις δικές μας ερμηνείες για το θέμα της νομιμότητας. Δεν είναι όμως εκεί το θέμα. Άλλωστε αν καταλήξουμε στα δικαστήρια ψάξε γύρευε. Όπως και στα άλλα θέματα που θα προσφεύγαμε (μισάωρο οδήγησης, επιβολή του 8ωρου τον περασμένο Μάιο, λογαριασμός νεότητας). Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα που θα φέρει η εφαρμογή του σπαστού ωραρίου και στον ΟΤΕ και στους συναδέλφους που εργάζονται στα καταστήματα. Ταυτόχρονα θα πρέπει με κινητοποιήσεις να αποτρέψουμε την εφαρμογή του. Έτσι αυτό που θα βλέπαμε είναι την εξαγγελία στάσεων εργασίας στα εμπορικά καταστήματα τα τρία απογεύματα της πρώτης εβδομάδας που θα πάει να εφαρμοστεί (6/2/2012) και συνεδρίαση στο τέλος της εβδομάδας του Δ.Σ. του ΠΑΣΕ και της εκτελεστικής της ομοσπονδίας προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να καθοριστεί η συνέχεια με την ίδια ή με κάποια άλλη μορφή.

 

blogger templates | Make Money Online