Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

«Ιδιωτικοποιήσεις» – «Μεταρρυθμίσεις»: Η εμπειρία του Ομίλου ΟΤΕ

«Ιδιωτικοποιήσεις» – «Μεταρρυθμίσεις»: Η εμπειρία του Ομίλου ΟΤΕ



Από το 4σέλιδο της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΠΑΣΕ-ΟΤΕ που κυκλοφορεί
 

Τα πολλαπλά «οφέλη» των «ιδιωτικοποιήσεων» για την εθνική οικονομία τα έχουμε ακούσει και διαβάσει εδώ και πολλά χρόνια από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωση. Ο Όμιλος ΟΤΕ ήταν πρωτοπόρος στις «ιδιωτικοποιήσεις», αν και το πλειοψηφικό πακέτο των Μετοχών της DT ανήκει στο γερμανικό δημόσιο. Βέβαια, το ίδιο συμβαίνει και στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στις αερομεταφορές. Στα λιμάνια το κινεζικό δημόσιο έχει την απόλυτη ιδιοκτησία, στο σιδηρόδρομο το ιταλικό δημόσιο έχει το πλειοψηφικό πακέτο, στις εξορύξεις το γαλλικό δημόσιο κλπ. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, λοιπόν, δεν μας απαντούν στη βάση ποιας λογικής ή ποιας οικονομικής θεωρίας όλα τα υπόλοιπα δημόσια είναι παραγωγικά εκτός από το ελληνικό. Και με ποιους τρόπους πραγματοποιείται ανάπτυξη όταν εξαγοράζονται πλουτοπαραγωγικές πηγές και μοχλοί δυνητικής ανάπτυξης της οικονομίας, από άλλες χώρες. Ας δούμε συνοπτικά και με συγκεκριμένα παραδείγματα την εμπειρία που έχουμε ως εργαζόμενοι στον Όμιλο ΟΤΕ, από την «ιδιωτικοποίησή» του κι ας κρίνουμε κατά πόσο ωφέλησε την εθνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες γενικά:

·   Χάρη στην υποδομή του Ομίλου ΟΤΕ, το 2006 η Ελλάδα κατατάσσονταν ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο σε ποσοστιαίο ρυθμό αύξησης των ευρυζωνικών συνδέσεων (Point Topic, έρευνα Global Broadband Statistics). Το 2017 ο ΟΤΕ βρίσκεται στην τρίτη από το τέλος θέση σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό ευρυζωνικό σχέδιο (ΕΕΤΤ 4-5-2017).
·   Ο Όμιλος ΟΤΕ ήταν ο βασικός στρατηγικός επενδυτής στα Βαλκάνια και εταιρία που οδηγούσε τις εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες. Η DT συρρίκνωσε τον Όμιλο και τις διεθνείς δραστηριότητές του, εκποιώντας τις θυγατρικές του. Συγκεκριμένα, εκποιήθηκαν η Cosmofon και η Germanos Telecom  στη FYROM, η Telekom Serbia στη Σερβία, η Germanos Telecom & η Globul στη Βουλγαρία και ο δορυφόρος Hellas–Sat.
·   Συρρίκνωσε τους εργαζόμενους και τις εργασιακές αμοιβές. Συγκεκριμένα το εργασιακό κόστος ήταν 650 εκατομμύρια ευρώ το 2010 και το 2016 κατρακύλησε στα 270 εκατομμύρια ευρώ λόγω των μειώσεων σε μισθούς – αμοιβές, σε εργατικό δυναμικό, σε ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην κατάργηση κλιμακίων και σε άλλους παράγοντες που επίσης «αυξάνουν» την ενεργό ζήτηση της εθνικής οικονομίας και τα έσοδα του κράτους. 
·   Συρρίκνωσε το ιδιόκτητο στη συντριπτική του πλειοψηφία Δίκτυο Καταστημάτων, τα οποία είχαν εκχωρηθεί δωρεάν στον ΟΤΕ από τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού στις τηλεπικοινωνίες. Τα καταστήματα από 420 είναι σήμερα 116.
·   Εκποίησε και εκποιεί την ακίνητη περιουσία του Ομίλου ΟΤΕ την οποία τη μεταφέρει ως κέρδη στη DT.
·   Αύξησε τα διευθυντικά στελέχη και δημιούργησε ένα κωμικά μεγάλο managing group. Εμπνεύστηκε επίσης κωμικά οργανογράμματα, όπου διευθυντές αναφέρονται σε διευθυντές και ενίοτε σε υποδιευθυντές!
·   Προσφέρει υψηλότατα bonus εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και προκλητικά ακριβά αυτοκίνητα στα ανώτατα (και ήδη υψηλόμισθα) διευθυντικά στελέχη και προσφέρει bonus-bones (με τα ταβάνι τα 400 €) στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, ενώ δεν προσφέρει καθόλου σε όσους επιθυμεί να στοχοποιήσει.
·   Τα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη συμμετέχουν σε εθελούσια έξοδο και «απολύονται» οικιοθελώς, ενώ ταυτόχρονα επαναπροσλαμβάνονται. Ήδη, όμως, έχουν προσληφθεί από την «αγορά» αντικαταστάτες τους!
·   Στοχοποιεί σταδιακά αλλά σταθερά εργασιακές ομάδες, όπως οι φύλακες, οι καθαρίστριες, οι γραμματείς, το ανθρώπινο δυναμικό, οι τεχνικοί ασφαλείας, οι εξειδικευμένοι, οι τεχνικοί, οι πωλητές κλπ. προκειμένου να αναθέσει το έργο τους σε εξωτερικούς συνεργάτες.
·   Χρησιμοποιεί το σύστημα αξιολόγησης προκειμένου να περιθωριοποιήσει όσους στοχοποιεί, φαιδροποιώντας  τους επιστημονικούς κανόνες και τις κατευθύνσεις που διασφάλιζαν την αντικειμενικότητα και την ορθή εφαρμογή του.
·   Κατάργησε τις Υπηρεσίες που υπήρχαν στην εταιρεία για τον προσδιορισμό των απαραίτητων πόρων (με βάση την μέτρηση έργου) για κάθε μονάδα και έργο (σχεδιασμός & αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού), με ταυτόχρονη κατάργηση κάθε αξιοκρατικής διαδικασίας για την επιλογή ανθρώπινου δυναμικού. Οι προσλήψεις πια γίνονται ανάλογα με τις εκάστοτε γνωριμίες και πρόσβαση στην ανώτατη Διοίκηση, δηλαδή με τρόπο που αποτελεί πισωγύρισμα πολλών δεκαετιών για τον Όμιλο ΟΤΕ.
·   Δημιούργησε στρατιές «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων (Mellon, Manpower, West κλπ.) στους οποίους ενώ τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εσωτερικές προκηρύξεις, δεν τους αναγνωρίζει εργασιακή σχέση με την εταιρία, ούτε τους εντάσσει στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!
·   Μετακίνησε βίαια και αναίτια τους εργαζομένους στην Παιανία, ενώ κατάργησε τη μετακίνηση με λεωφορεία, που εταιρίες με πολύ πενιχρότερα οικονομικά αποτελέσματα προσφέρουν στους εργαζομένους τους. Επιπλέον, πέταξε εκτός χώρου στάθμευσης Δ.Μ. τους απλούς εργαζομένους.

Επιγραμματικά, αλλά ενδεικτικά για την αναλγησία σε κοινωνικά και εργασιακά θέματα, να αναφερθούν επίσης η υποβάθμιση της αιμοδοσίας, του λογαριασμού νεότητας και η εκπεφρασμένη βούληση της εταιρίας να υποβαθμίσει τις κοινωνικές δαπάνες (οικογενειακό επίδομα στους νέους, δώρο γάμου) στους εργαζόμενους.

Μετά από όλα αυτά, οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΟΤΕ έχουμε αντιληφθεί πλήρως τα «οφέλη» της εθνικής οικονομίας και των εργαζομένων από τις «ιδιωτικοποιήσεις» και τις περιβόητες «μεταρρυθμίσεις». Είμαστε, λοιπόν, σε θέση να γνωρίζουμε τι αναμένουμε στο μέλλον από την ολοκλήρωση των «ιδιωτικοποιήσεων» και υποψιασμένοι για τις «μεταρρυθμίσεις» που εμπεριέχονται στα Μνημόνια. Την οδυνηρή μας αυτή εμπειρία, ας τη «μεταλαμπαδέψουμε» και στους υπόλοιπους εργαζόμενους και γενικά σε όλους του Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτου των πολιτικών τους πεποιθήσεων.




 

blogger templates | Make Money Online