Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ν. Αττικής - μια μικρογραφία του εγχώριου δράματος



Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ν. Αττικής - μια μικρογραφία του εγχώριου δράματος


Από το 4σέλιδο της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΠΑΣΕ-ΟΤΕ που κυκλοφορεί

Το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων (Π.Κ.Ε.) ΟΤΕ Ν. Αττικής, φορέας με μακρά ιστορία και παράδοση για το εργατικό και πολιτιστικό κίνημα έχει φτάσει προ πολλού σε ένα πραγματικό τέλμα. Οι διαχρονικές ευθύνες των πλειοψηφουσών παρατάξεων, τις οποίες εδώ και χρόνια η Πολιτιστική Δημιουργία αναδεικνύει με κάθε τρόπο και ευκαιρία, δεν μπορούν πια να κρυφτούν κάτω από το χαλί.
Στις 29/12/2016, αιφνιδιαστικά και με έκτακτο Δ.Σ δια περιφοράς, αποφάσισαν την απόλυση όλων των υπαλλήλων του Π.Κ. στα κυλικεία (και της λογίστριας), χωρίς προηγουμένως να έχουν προβεί σε καμία σοβαρή επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων. Δόλος ή ανικανότητα;
Είναι αλήθεια ότι το Π.Κ. βρέθηκε σε οικονομική στενότητα λόγω της αδυναμίας καταβολής των συνδρομών 6000 συνταξιούχων. Αυτό είναι ένα πραγματικό και αδιαμφισβήτητο πλήγμα για την οικονομική του βιωσιμότητα. Όμως, η εξέλιξη αυτή δεν αναιρεί τον διαχρονικά αδιαφανή τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του φορέα από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και της (Δ)ΑΚΕ, οι οποίες μάλιστα διοικούν κατά αποκλειστικότητα το Π.Κ. αφού πραξικοπιματικά και μακριά από κάθε συνδικαλιστική παράδοση, έχουν προβεί τα τελευταία 5 χρόνια στη διαμόρφωση μη αναλογικών-αντιπροσωπευτικών προεδρείων. Αυτή η αλαζονεία ήταν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα γυρνούσε σαν μπούμερανγκ εναντίον του Π.Κ. και θα οδηγούσε στην αποσύνθεσή του, με τον ίδιο τρόπο που οι ίδιες παρατάξεις βοήθησαν την Διοίκηση στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων εντός του Ομίλου.
Το ΠΚΕ-ΟΤΕ εκτός από πολιτιστικός φορέας που όφειλε να είναι, είχε καταστεί έμπορος και ιδιοκτήτης κυλικείων αλλά και εργοδότης, αφού προ 15ετίας του «φορτώθηκαν» τα κυλικεία που ανήκαν στην ΟΜΕ-ΟΤΕ. Για αυτήν την κατάσταση οι ευθύνες βαραίνουν και πάλι τις γνωστές και μη εξαιρετέες παρατάξεις.
Διαχρονική μας θέση ήταν ότι το ΠΚΕ-ΟΤΕ δεν ήταν θεμιτό να κάνει τον επιχειρηματία και μάλιστα εντός του ΟΤΕ. Τα κυλικεία (πέραν αυτού που στεγαζόταν εντός του πολιτιστικού), δεν είχαν συνάφεια με το έργο του και όφειλε να έχει απεμπλακεί από αυτά. Πρόπερσι και ενώ τα κυλικεία δεν ήταν βιώσιμα, σύμφωνα με τα οικονομικά που μας παρουσίαζαν, άνοιξαν και ένα 3ο, οδηγώντας τα οικονομικά σε πλήρη εκτροχιασμό.
Όμως η απεμπλοκή όφειλε να γίνει με πλάνο, χωρίς εκβιασμούς και χωρίς να διακινδυνευτούν οι θέσεις εργασίας.
Η Πολιτιστική Δημιουργία (Αγωνιστική Συνεργασία) ανέκαθεν κατέθετε προτάσεις, οι οποίες ουδέποτε λήφθησαν υπόψη από την αυταρχική διοίκηση του ΠΚΕ-ΟΤΕ. Όπως:
·  Σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών με σκοπό α) τη διαφάνεια που ουδέποτε υπήρχε β) να καταστούν βιώσιμα τα κυλικεία
·  Να οριστεί ελεγκτής λογιστής, να ελεγχθούν τα οικονομικά μας σε βάθος 15ετίας
·  Διαπαραταξιακές επιτροπές οικονομικού ελέγχου και διενέργεια διαγωνισμών για κάθε μικρή ή μεγάλη αγορά
·  Δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ από τους εργαζόμενους, ώστε να αναλάβουν οι ίδιοι τα κυλικεία, μέσω της αυτοδιαχείρισης
·  Να δοθούν πλήρη δικαιώματα εκλέγειν – εκλέγεσθαι στους συνταξιούχους, πράγμα που θα αποτελέσει κίνητρο για την εγγραφή τους. Θα μπορούσε να αποτυπωθεί στο καταστατικό η συμμετοχή τους στα όργανα διοίκησης, με βάση συγκεκριμένη ποσόστωση.
Οι μέχρι χθες εργαζόμενοι στα κυλικεία δεν είχαν ευθύνη για το οικονομικό πρόβλημα του ΠΚΕ-ΟΤΕ και ας αφήνουν διάφοροι επιτήδειοι υπονοούμενα ότι το προσωπικό προέβαινε σε άνομες πράξεις, για να δικαιολογήσουν τις απολύσεις. Αιδώς Αργείοι (!) Στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν τις αναμφισβήτητα δικές τους ευθύνες, πετούν λάσπη σε εργαζόμενους που κρατούσαν όρθιο το Π.Κ., όταν οι εκλεγμένοι με τις απαλλαγές ήταν διαρκώς «κάπου αλλού».
Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι στους απολυμένους εργαζομένους του ΠΚΕ-ΟΤΕ. Δεν συμφωνήσαμε ποτέ σε καμιά λύση που δεν θα τους συμπεριλάμβανε. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ και το προεδρείο του ΠΚΕ-ΟΤΕ, ωστόσο, είναι πασιφανές ότι δεν εξάντλησαν κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την Διοίκηση ΟΤΕ. Οι μέχρι χθες εργαζόμενοι του Π.Κ., όχι μόνο δε μπαίνουν στα πλάνα της επόμενης μέρας, παρά τις διαβεβαιώσεις, αλλά το προεδρείο είναι έτοιμο να εξαγγείλει προκήρυξη για θέση λογιστή!  Και ξαναρωτάμε: δόλος ή ανικανότητα;
Ο καιρός γαρ εγγύς.
Σε επόμενο άρθρο θα αποπειραθούμε να σας διαφωτίσουμε και για το διαρκώς συρρικνούμενο πρωτογενές πολιτιστικό προϊόν και την ερασιτεχνική δημιουργία, που παράγει πια το Πολιτιστικό (από και για τους συναδέλφους) και την μετατροπή του απλώς σε έναν διαμεσολαβητή εξασφάλισης εισιτηρίων, για θεάματα παραγωγής των ιδιωτικών ιδρυμάτων και συγκεκριμένων χορηγών, στα πλαίσια της πρόσδεσής μας στις επιταγές της πολιτιστικής βιομηχανίας και των μαζικών θεαμάτων. Από την παύση έκδοσης του ιστορικού περιοδικού «Πολιτιστική Έκφραση», ως την απαξίωση των τμημάτων (μαζί και συναδέλφων), που δεν είναι «πιασάρικα» και δε «φέρνουν» ψήφους, μια ιδιοτέλεια και μια ολοκληρωτική ανεπάρκεια δρόμος.
Υ.Γ. Καμία έκπληξη για το πώς έφτασε συνολικά η χώρα σε αυτήν την κατάσταση. Το ΠΚΕ-ΟΤΕ είναι μια μικρογραφία.
             ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ    pd-pkeote.blogspot.com               

 

blogger templates | Make Money Online