Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Ατομικές Συμβάσεις στον ΟΤΕ, Κερκόπορτα για κάθε συλλογική διεκδίκηση

27/9/2017

Οι Ατομικές Συμβάσεις στον ΟΤΕ, Κερκόπορτα για κάθε συλλογική διεκδίκηση

Υποτίθεται ότι βρισκόμαστε στο μέσο της διαπραγμάτευσης για νέα συλλογική σύμβαση στον ΟΤΕ. Και λέμε υποτίθεται γιατί όταν έχεις κάνει δύο (2) μόνον συναντήσεις με την διοίκηση, έξι μήνες μετά την αποστολή του εξώδικου, ε αυτό δεν το λες και διαπραγμάτευση !!
Δυστυχώς η πλευρά της διοίκησης δεν κάθεται άπραγη όπως η δική μας. Έχει στην ατζέντα της παραπέρα μειώσεις σε αυτό που η ίδια θεωρεί ως «κόστος», αδιαφορώντας αν αυτό έχει ως επίπτωση την παραπέρα υποβάθμιση που επιπέδου της ζωής μας, αν αυτό αναγκάζει μια σειρά συναδέλφους να κάνουν δεύτερη δουλειά, ή ακόμα χειρότερα, να οδηγεί πολλούς – ο άλλοτε «καλύτερος» εργοδότης - να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός ΟΤΕ. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το Success Story του ομίλου ΟΤΕ, που είναι ακριβός στα πίτουρα (διαφήμιση, μέρισμα μετόχων, μισθοί ανώτατου management) και φτηνός στο αλεύρι (μισθοδοσία προσωπικού, μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, εκπαίδευση).
Το τελευταίο κατόρθωμα της διοίκησης του ΟΤΕ είναι οι παραινέσεις που ασκούνται σε εργαζόμενους της πρώην OTEplus που από 1/3/2015 εντάχθηκαν στον ΟΤΕ με ΣΣΕ, με τις οποίες οι συνάδελφοι ενθαρρύνονται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις της ΣΣΕ και να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μικρές αυξήσεις!
Μπράβο κύριοι της διοίκησης! Το μόνο που απέμεινε αφού τελικά και εσείς «συνδικαλισμό» κάνετε, και μάλιστα του χείριστου είδους, είναι να κατεβάσετε και ψηφοδέλτια στις εκλογές των σωματείων του ΟΤΕ που ξεκινούν άμεσα! Αλλά μάλλον δεν θα χρειαστεί! Το έκαναν άλλοι για λογαριασμό σας…
Η διοίκηση έχει μακρά και επιτυχημένη πορεία στο «διαίρει και βασίλευε». Ξεκινώντας από το 2005, όταν με την ντροπιαστική υπογραφή της ΟΜΕ-ΟΤΕ κατήργησε την μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους, μέχρι την ΣΣΕ 2014-2017 που διαχώρισε παλιούς και νέους ακόμα και μισθολογικά, διανύθηκε – στην πορεία προς την ιδιωτικοποίηση - μια μακρά πορεία σαλαμοποίησης του προσωπικού σε κατηγορίες, με διαφορετικά ωράρια, επιδόματα, άδειες κλπ. Προφανώς η διοίκηση αξιοποιώντας και την διαιώνιση των πολιτικών εργασιακής απορύθμισης, εκτίμησε ότι έφτασε η ώρα και των ατομικών συμβάσεων!
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα σωματεία μέλη οφείλουν να αντιληφθούν ότι σε αυτήν την φάση μας οδήγησε η αδυναμία, η αδράνεια, ο παραγοντισμός και ο θανάσιμος εναγκαλισμός τους με την εργοδοσία. Να καταλάβουν επιτέλους ότι η διοίκηση, τους αξιοποιεί ως «χρήσιμους ηλίθιους» και κάποια στιγμή θα τους πετάξει σαν στημένη λεμονόκουπα. Να δείξουν έστω την ύστατη στιγμή ότι έχουν τα αντανακλαστικά μιας στοιχειώδους συνδικαλιστικής λειτουργίας. Και να ορθώσουν επιτέλους ανάστημα πριν είναι οριστικά και αμετάκλητα αργά.
Η υπογραφή ατομικών συμβάσεων στον ΟΤΕ, δεν είναι απλά μια παγίδα! Θα σηματοδοτήσει το τέλος των συλλογικών διεκδικήσεων όπως τις γνωρίζαμε. Και την απαρχή μιας νέας εποχής που θα αποθεώνεται ο ατομισμός, η ανταγωνιστικότητα και η θεσιθηρία.
Οι εργαζόμενοι χρειάζεται σήμερα να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα:
  • Αυτόν τον ρόλο των σωματείων χρειαζόμαστε;
  • Είναι η διαπραγμάτευση της ΟΜΕ-ΟΤΕ αυτή που μας καλύπτει;
  • Ποια συνδικάτα θέλουμε και ποιες πλειοψηφίες θα επιλέξουμε να μας εκπροσωπούν, αφού πλέον γνωρίζουμε την πορεία τους με τις (Δ)ΑΚΕ-ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ) ως εδώ;

Αυτό το εφιαλτικό σενάριο που εξυφαίνει η διοίκηση πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Απαιτείται  η συστράτευση όλων μας για να  μην περάσουν οι ατομικές συμβάσεις

 

blogger templates | Make Money Online