Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Το επιτυχημένο forum της Αγωνιστικής Συνεργασίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και η παρακαταθήκη του για τη Διαπραγμάτευση της Νέας ΣΣΕ στον Όμιλο ΟΤΕ



Το επιτυχημένο forum της Αγωνιστικής Συνεργασίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και η παρακαταθήκη του για τη Διαπραγμάτευση της Νέας ΣΣΕ στον Όμιλο ΟΤΕ

Από το 4σέλιδο της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΠΑΣΕ-ΟΤΕ που κυκλοφορεί

To Forum της Αγωνιστικής Συνεργασίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου 2017 στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Αττικής. Βασικοί ομιλητές ήταν ο κ. Δ. Χιόνης, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο κ. Γ. Κουζής, Καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παρεμβάσεις και τοποθετήσεις έγιναν από τόσο από συνδικαλιστές επιχειρήσεων του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα.
Ο κ. Διονύσης Χιόνης επικεντρώθηκε στην οικονομική κατάσταση της χώρας και των εργαζομένων, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις μνημονιακές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας. Ανέφερε ότι ουδέποτε έχει καταφέρει εθνική οικονομία να ξεπεράσει περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης και κρίσης, δίχως δημοσιονομική και νομισματική πολιτική κι ως εκ τούτο το ρίσκο που αναλαμβάνεται στην περίπτωση της Ελλάδας είναι μεγάλο. Κατέδειξε ότι η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας αυξάνουν το δημόσιο χρέος, βαθαίνουν την κρίση κι εμποδίζουν την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι η φτώχεια και η ανεργία είναι βραδυφλεγείς βόμβες στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά θεμέλια της χώρας που ίσως να πυροδοτηθούν νωρίτερα από όσο υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.
Ο κ. Γιάννης Κουζής απαρίθμησε τις μνημονιακές παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων κ.α. Έδωσε σημαντικά στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη σχέση της αμοιβής της εργασίας με την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης  και τις αλλαγές στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων. Περιέγραψε την ήττα που υπέστη το συνδικαλιστικό κίνημα στην περίοδο της κρίσης και κατέδειξε την αναγκαιότητα ανασύνταξης των συνδικαλιστικών φορέων με βασικό σκοπό του την καλλιέργεια της συλλογικής δράσης του κόσμου της εργασίας. Προκειμένου αυτό να γίνει πράξη, βασικό εργαλείο αποτελεί η επιστροφή στις αρχές και τις αξίες που γέννησαν και ανέδειξαν τον συνδικαλισμό ως βασικό συντελεστή των κοινωνικών κατακτήσεων. Δηλαδή σε αρχές όπως η αλληλεγγύη, η ενότητα, η αυτονομία και η ανιδιοτέλεια, που έχουν σε μεγάλο βαθμό απεμποληθεί στις μέρες μας και που συμπυκνώνονται στη δημιουργία όρων για μια γνήσια συνδικαλιστική κουλτούρα που προέρχεται αποκλειστικά από τη γνήσια έκφραση των εργασιακών αναγκών, όπως αυτές διαμορφώνονται, εξελίσσονται κι εκφράζονται σε κάθε χρονική περίοδο από τον κόσμο της εργασίας.
(Περισσότερα σε κείμενο και video στο blog της Αγωνιστικής Συνεργασίας http://goo.gl/NuY9h3 )
Βασικό συμπέρασμα που επιβεβαιώθηκε και από τους δύο Καθηγητές (κ.κ. Γ. Κουζή και Δ. Χιόνη), είναι ότι ο Όμιλος ΟΤΕ είναι η κατεξοχήν εταιρεία που όχι μόνο δεν ζημιώθηκε αλλά αντίθετα επωφελήθηκε τα μέγιστα από την κρίση, διότι βελτίωσε το σύνολο των χρηματοοικονομικών του δεικτών και εκμεταλλεύτηκε τις ευνοϊκές για αυτόν νομοθετικές ρυθμίσεις (τόσο ad hoc όσο και συνολικά). Επίσης είναι γνωστό ότι παρά την μνημονιακή σκιά που βαραίνει στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων, αρκετά συνδικάτα υπέγραψαν θετικές συλλογικές συμβάσεις με μικρές έστω αυξήσεις με εργοδότες, με πολύ μικρότερη κερδοφορία από αυτήν του ΟΤΕ.   
Είναι γνωστό ακόμα ότι υπάρχει ρήτρα επαναφοράς στην τρέχουσα ΣΣΕ που προβλέπει την από 1/1/2018 επαναφορά των μισθών και του ωραρίου στο επίπεδο του 2011.
Εάν ο Όμιλος ΟΤΕ δεν επαναφέρει τις αμοιβές των εργαζομένων του (όπως έχει προσυμφωνήσει) και δεν βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες & αμοιβές των νέων εργαζομένων, τη δεδομένη χρονική περίοδο, αυτό θα σηματοδοτεί αθέτηση υπογραφής. Είναι, τουλάχιστον προκλητικό από τη Διοίκηση να έρχεται σήμερα και να συγκρίνει το δικό μας εργατικό κόστος με το αντίστοιχο του ανταγωνισμού, επιλεκτικά, την στιγμή που ως γνωστόν ο ΟΤΕ κυριάρχησε ολοκληρωτικά στον - έτσι κι αλλιώς ολιγοπωλιακό -ανταγωνισμό της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, στην πλάτη των εργαζομένων του, αφού είναι γνωστό ότι για το σύγχρονο management το εργατικό κόστος είναι στοιχείο του ανταγωνισμού.
Αν η Διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ πιστεύει τα όσα δηλώνει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δεν θα έπρεπε μόνο να επαναφέρει τους μισθούς αλλά να κάνει και αυξήσεις προκειμένου να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ελληνική οικονομία. Τουλάχιστον, όμως, θα έπρεπε να λάβει μέριμνα για τους νέους εργαζομένους και την ομογενοποίηση του προσωπικού, στη λογική της ανοδικής ισότητας. Τέλος θα είναι αδιανόητο αν η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ υπογράψει συλλογική σύμβαση χωρίς την διασφάλιση των θέσεων εργασίας για ΟΛΟΥΣ. Ιδού, λοιπόν, δόξας πεδίον λαμπρόν και για εσάς κύριοι της ΟΜΕ ΟΤΕ: Αφού η αξιοπρέπειά σας είναι αδιαπραγμάτευτη και αυτό είναι στο στοίχημά σας για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κάντε το αυτονόητο, δηλαδή τιμήσετε τις υπογραφές σας.

 

blogger templates | Make Money Online