Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Εθελούσια 2017 – Ηχηρό ΟΧΙ στους εκβιασμούς

Αθήνα 11-9-2017
Εθελούσια 2017 – Ηχηρό ΟΧΙ στους εκβιασμούς
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας για την εθελούσια αποδείξαμε ότι ο μόνος κερδισμένος από τα λεγόμενα προγράμματα κινήτρων είναι η ίδια η διοίκηση του ΟΤΕ, αφού αυτά οδηγούν, με βάση πολυετή εμπειρία σε μείωση του κόστους εργασίας, σε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, σε εντατικοποίηση, σε ζημία των ασφαλιστικών ταμείων και σε άγχος και ανασφάλεια τους ίδιους τους "εθελούσιους".
Η φετινή εθελούσια πέραν των παραπάνω σοβαρών ενστάσεων, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί συμφέρουσα. Δίνει λιγότερους μισθούς στο λεγόμενο "ανοιχτό" πρόγραμμα, μικρότερο κατά 10% ποσοστό αναπλήρωσης εισοδήματος για όσους θα δικαιούνται μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη, ενώ δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για το πολύπαθο Ταμείο Αρωγής, για τη κατάσταση του οποίου, έχει σημαντικές ευθύνες από την εποχή της μεγάλης εθελούσιας του 2006.
Η σοβαρότερη ένσταση όμως έχει να κάνει με την κατάργηση του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου για την αυτασφάλιση, με αποτέλεσμα, πιθανές μεταβολές στα όρια ηλικίας ή στα μεταβατικά όρια για τους ασφαλισμένους προ του 1983, να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για όσους πάρουν το ρίσκο να φύγουν. Η προοπτική κάποιοι να αποχωρήσουν νωρίτερα, χωρίς διασφάλιση και να βρεθούν κάποτε χωρίς μισθό και χωρίς σύνταξη, είναι υπαρκτή και οφείλουν όλοι να ενημερωθούν για κάθε ενδεχόμενο.
Τέλος οφείλουμε να ενημερώσουμε - αφού οι αρμόδιοι (διοίκηση ΟΤΕ & ΟΜΕ-ΟΤΕ) δεν το κάνουν, ότι πρόσφατη εισαγγελική έρευνα, οδηγεί αρκετούς από τους "εθελούσιους" του 2012 στο εδώλιο του κατηγορουμένου!
Αρκετοί πρώην συνάδελφοι που έφυγαν με τα κίνητρα του 2012, καλούνται ως κατηγορούμενοι γιατί υποτίθεται απέκρυψαν εκτός ΟΤΕ προϋπηρεσία. Αυτήν την προϋπηρεσία που ως εργοδότης ο ΟΤΕ ουδέποτε αναγνώρισε! Και που αρκετοί, κάτω από το βάρος των εκβιαστικών διλημμάτων και του ασφυκτικού χρονικού περιορισμού των τριών ημερών, δεν κατάφεραν να προσκομίσουν εγκαίρως.
Καλούμε την ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, να σταματήσει να παριστάνει τον τροχονόμο της διοίκησης και να απαιτήσει:
Ø     Πλήρη αντικατάσταση όλων των θέσεων εργασίας που θα κενωθούν, με εργαζόμενους πλήρους και σταθερής απασχόλησης, με ίδια εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενταγμένους στο παλιό μισθολόγιο. Κατάργηση του δουλεμπορίου και του outsourcing. Αξιοκρατικές προσλήψεις.
Ø     Να απαιτήσει από την διοίκηση, να σταματήσει να ζημιώνει περαιτέρω τα ασφαλιστικά ταμεία με μπακαλίστικα τρικ και να σταματήσει να αποκαλεί την ασφάλιση "προαιρετική" προτρέποντας εμμέσως έτσι στην παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών από τους δικαιούχους.
Ø     Να διεκδικηθεί με κάθε τρόπο (πολιτικό, συνδικαλιστικό, νομικό) η επαναφορά της διάταξης που διασφαλίζει όσους τελικά επιλέξουν να φύγουν από μελλοντικές δυσμενείς παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας. Αίτημα που αποκτά τεράστια σημασία ενόψει του κλίματος που διαμορφώνεται με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, που προεξοφλούν την κατάργηση των μεταβατικών ορίων ηλικίας  και αφορούν ασφαλισμένους πριν το 1983.
Ø     Να απαιτήσει να αποσύρει η διοίκηση, άμεσα από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, το «αίτημα» για την κατάργηση των 9 τακτικών μισθών που είναι τμήμα της αποζημίωσης απόλυσης, αφού και οι πλέον αφελείς αντιλαμβάνονται ότι έτσι υποκρύπτεται εκβιασμός και πίεση στους δικαιούχους.
Ø     Να ενημερώσει τους συναδέλφους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αντί να τους αποκρύπτουν αβαντάροντας τον εργοδότη.
Ø     Να δεσμεύσει την διοίκηση ότι δεν θα προσφύγει κατά συναδέλφων που η ίδια οδήγησε στην έξοδο με πιέσεις και εκβιασμούς. 


 

blogger templates | Make Money Online