Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Θετική η αποτίμηση της συζήτησης στην 35η ΓΑΣ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ - Οι κόκκινες γραμμές μας, απάντηση στην εργοδοτική αδιαλλαξία και την ενδοτικότητα της ηγετικής ομάδας της ΟΜΕ-ΟΤΕ



5 Σεπτεμβρίου 2017
Θετική η αποτίμηση της συζήτησης στην 35η ΓΑΣ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ
Οι κόκκινες γραμμές μας, απάντηση στην εργοδοτική αδιαλλαξία και την ενδοτικότητα της ηγετικής ομάδας της ΟΜΕ-ΟΤΕ
Σε μια κρίσιμη στιγμή για το συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ, πραγματοποιήθηκε η 35η Γενική αντιπροσωπευτική συνέλευση της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ. Κρίσιμη γιατί στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία το κίνημα βρίσκεται σε κατάσταση παρατεταμένης απραξίας και παράλυσης, την ίδια στιγμή που οι πολιτικές της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της υποτίμησης εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων διαιωνίζονται και οξύνονται. Κρίσιμη γιατί η εργοδοσία αξιοποιώντας στο έπακρο τις συνεχιζόμενες μνημονιακές πολιτικές, σκληραίνει την στάση της και προσπαθεί να επωφεληθεί από την κρίση, επιδιώκοντας να μειώσει κι άλλο τους μισθούς και τα δικαιώματά μας. Κρίσιμη τέλος,  γιατί σε περίοδο που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την συλλογική σύμβαση στον ΟΤΕ, έχει επιλεγεί από την ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, μια τακτική εξευμενισμού της διοίκησης και «εργασιακής ειρήνης», ενώ για μια ακόμα φορά ετοιμάζουν να διαπραγματευθούν με την λογική της ανάθεσης, αποκλείοντας από την διαδικασία τους ίδιους τους εργαζόμενους και την δυναμική τους.
Στην συζήτηση που έγινε στα πλαίσια της 35ης ΓΑΣ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ αναδείχτηκαν όλα τα δομικά προβλήματα του σ.κ. του χώρου μας και έγινε μια ειλικρινής προσπάθεια να απαντηθούν με θετικό τρόπο τα αδιέξοδα και οι υστερήσεις και να αναγνωστεί σωστά το σημερινό συνδικαλιστικό τοπίο στον ΟΤΕ.
Η Αγωνιστική Συνεργασία αποτιμά σε γενικές γραμμές θετικά, την δράση της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ το προηγούμενο διάστημα. Το σωματείο προσπάθησε να συμβάλει στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων στην εργασιακή καθημερινότητα. Κυρίως όμως είχε τα αντανακλαστικά να αντιδράσει σε θέματα που άνοιξαν από την διοίκηση, την ίδια στιγμή που η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των (Δ)ΑΚΕ-ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ), όχι μόνο δεν βοήθησε στην λύση τους αλλά και πολλές φορές βρέθηκε απέναντι.
Πράγματι η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ μπορεί να επαίρεται για την διεκδίκηση των παγωμένων μισθολογικών κλιμακίων – αίτημα που η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ είχε απεμπολήσει επί τριετία! Η επιμονή μας ανάγκασε την ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ να αναδιπλωθεί και να κινηθεί - έστω νομικά - κατά της διοίκησης του ΟΤΕ για την κατάφορα παράνομη πρακτική της να παγώσει την μισθολογική μας εξέλιξη στο όνομα των μνημονιακών νόμων. Ακόμα η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ, ανέδειξε στην Επιθεώρηση Εργασίας στην οποία προσέφυγε, την μονομερώς βλαπτική αλλαγή στον τρόπο καταβολής της μισθοδοσίας μας, την ίδια στιγμή που το ηγετικό δίδυμο της ΟΜΕ την εξωράιζε λέγοντας ότι θα μας δώσουν τρία 15θήμερα τον Ιανουάριο του 2017! Στην ίδια λογική ήταν και η «συμφωνία» για τις βάρδιες στο NMC όπου επέβαλαν διαφορετικό ωράριο και πρόγραμμα εργασίας για παλιούς και νέους, την ίδια στιγμή που ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι, ενυπόγραφα διαφωνούσαν με την νέα ρύθμιση. Η ΕΕΤΕ-ΟΤΕ και σε αυτή την μάχη ήταν με την σωστή πλευρά. Τέλος έστω και ήσσονος σημασίας, έγιναν δράσεις αλληλεγγύης της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ για τους πρόσφυγες, ενώ η ΟΜΕ-ΟΤΕ με ευθύνη των πλειοψηφουσών παρατάξεων, εξαντλήθηκε σε άσκοπες συναντήσεις με την διοίκηση για το ίδιο θέμα, που δεν κατέληξαν σε καμιά δράση.
Είχαμε και «εκπλήξεις» στην 35η ΓΑΣ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ. Επανήλθε μετά από εφτά χρόνια η ΔΑΚΕ ΕΕΤΕ-ΟΤΕ που είχε αποχωρήσει με πρωτοβουλία και προτροπή του σημερινού προέδρου της ΟΜΕ-ΟΤΕ, προκειμένου να ενισχύσει την ΔΑΚΕ σε κάποιο άλλο σωματείο. Η επανεμφάνιση της ΔΑΚΕ, (με το όνομα Ενότητα ΕΕΤΕ-ΟΤΕ) συνοδεύτηκε από την έκδοση ενός κειμένου – ευχολογίου, που βρίθει κοινοτυπιών. Η επωδός της διακήρυξης την οποία αξίζει να μνημονεύσουμε είναι ότι η «νέα» παράταξη έχει «σοβαρή πολιτική άποψη, για να ασκήσει το όραμα του ρεαλιστικού και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού στον ΟΤΕ, μακριά από κομματικές σφραγίδες και πολιτικές εξαρτήσεις». Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται, αλλά τόσο δούλεμα δεν αντέχεται συνάδελφοι! Είναι δικαίωμά σας να ξαναφτιάξετε παράταξη στην ΕΕΤΕ-ΟΤΕ – και σας καλωσορίζουμε - αφού αυτό επιβάλει σήμερα ο κομματικός σας εναγκαλισμός με την Νέα Δημοκρατία. Δεν νομίζεται όμως ότι χρωστάτε κάποιες απαντήσεις; Πως απαντάτε σήμερα στις επιθέσεις που δέχτηκε το σωματείο από την ηγεσία της παράταξής σας; Τι λέτε για την κατάπτυστη επιστολή που απέστειλε η ΟΜΕ-ΟΤΕ με ευθύνη της κυρίως της ΔΑΚΕ στο σωματείο μας το 2011; Τι απαντάτε στους συκοφάντες που αποκαλούν την ΕΕΤΕ εκδρομικό σύλλογο; Τι απαντάτε σε όσους πρόσφατα αποκάλεσαν το σωματείο μας «Εφιάλτη» επειδή υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις γαλέρες του Consolidation;
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Επαγγελματικό Ταμείο. Σε επόμενο σημείωμά μας θα τοποθετηθούμε ξανά επί του θέματος, το οποίο μπαίνει στην ατζέντα των συνδικάτων μετά την σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης από την λεηλασία των αποθεματικών τους και τις μνημονιακές πολιτικές.
Στα μέσα Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην  ΕΕΤΕ-ΟΤΕ. Η Αγωνιστική Συνεργασία όπως πάντα θα καταθέσει την δική της πρόταση ενότητας, συνέπειας και αγωνιστικής προοπτικής.    
Στην 35η ΓΑΣ της ΕΕΤΕ αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός, αλλά ταυτόχρονα έγινε φανερό, ότι μετά από τόσες δεκαετίες ιδεολογικής ηγεμονίας του νεοφιλελευθερισμού, έχει γίνει σοβαρή ζημιά στις συνειδήσεις συναδέλφων που κατά τα λοιπά έχουν καλές προθέσεις και διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά.
Διαφαίνεται ότι παγιοποιείται ένα τεράστιο ψυχολογικό χάσμα γενεών,  μετά από τις γνωστές συλλογικές συμβάσεις του 2005 που κατήργησε την μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους και του 2014 που βάθυνε τους διαχωρισμούς μεταξύ παλιών και νέων φτάνοντας μέχρι και την δημιουργία νέων παράλληλων μισθολογικών κλιμακίων για τους νέους. Έτσι ακούμε όλο και συχνότερα ρηχές και επιζήμιες για την ενότητα των εργαζομένων προσεγγίσεις με τις οποίες θα πρέπει να αναμετρηθούμε. Η αντίληψη που ο νέος κοινωνικός αυτοματισμός καλλιεργεί στις γραμμές μας σχηματοποιείται στο δίπολο: 
·         Οι νέοι: Να πάρουμε επιτέλους μια σοβαρή αύξηση – η προστασία των θέσεων εργασίας δεν μας αφορά – δεν θα απολύσουν εμάς αφού είμαστε φτηνοί και καταρτισμένοι.
·         Οι παλιοί:  Η προστασία των θέσεων εργασίας είναι σημαντική –  οι ομαδικές απολύσεις είναι υπαρκτή απειλή. Η αύξηση στους μισθούς είναι δευτερεύουσα προτεραιότητα.
Απαντάμε: Χωρίς ενότητα, ούτε αυξήσεις ούτε διασφάλιση!
Είναι απολύτως απαραίτητο να υιοθετήσουν και να κάνουν κτήμα τους, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τρεις κόκκινες γραμμές: 
1.      Αυξήσεις για ΟΛΟΥΣ
2.      Διασφάλιση θέσεων εργασίας για ΟΛΟΥΣ
3.      Άρση κάθε διαχωρισμού σε μισθό, ωράριο, άδειες, επιδόματα μεταξύ παλιών και νέων

 

blogger templates | Make Money Online