Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα



Νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του μνημονίου έκαναν αλυσιδωτές και συνεχείς επιθέσεις στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Οι επιθέσεις αυτές υπηρετούν σταθερά το στόχο της μετάλλαξης του ασφαλιστικού συστήματος από δημόσιο καθολικό και αναδιανεμητικό σε ατομικό – κεφαλαιοποιητικό. Οι πολιτικές αυτές έφεραν αύξηση των απαιτούμενων χρόνων υπηρεσίας, αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων.
Στα τέσσερα χρόνια με έξι διαφορετικούς νόμους που ο καθένας κάθε φορά «ήταν και ο τελευταίος που έφερνε μειώσεις» (3845/2010, 3847/2010, 3863/2010, 3986/11, 4051/12 και 4093/13) οι συνταξιούχοι είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται από 14,3% οι χαμηλότερες (κατάργηση δώρων και επιδόματος άδειας αν δεν είχαν άλλη μείωση) έως και 40% ανάλογα με το ύψος τους.
Φέτος είχαμε άλλες δύο μειώσεις μία αυτή των επικουρικών συντάξεων κατά  5,2% στη λογική της ρήτρας θανάτου (*) και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θέσπισε η κυβέρνηση και άλλη μία λόγω της αλλαγής του τρόπου παρακράτησης του φόρου των συνταξιούχων από 1/8/2014. Για τις επικουρικές συντάξεις οι φήμες δίνουν και παίρνουν για μια ακόμη μείωση μέχρι το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα με όχημα την έκθεση του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών μελετών) προετοιμάζεται για μια νέα ισοπεδωτική επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το ΚΕΠΕ δεν ανακάλυψε την Αμερική αλλά μεταξύ άλλων στα συμπεράσματά του αναφέρει πως από το 2011 έως το 2013 ο αριθμός των ασφαλισμένων μειώθηκε (ανεργία – μαύρη εργασία – ανασφάλιστη εργασία) και ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε. Σημειώνει δε πως αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών και τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα εξηγεί τη μείωση των εσόδων και δημιουργεί προβληματισμό για το μέλλον.
Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τα προβλήματα που δημιούργησε ή διόγκωσε η πολιτική των μνημονίων έρχεται να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και επεξεργάζεται νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας, νέες μειώσεις στις συντάξεις, νέες περικοπές στη χρηματοδότηση και νέες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.
Εμείς θεωρούμε ότι το σ.κ. όπως εκφράζεται θα πρέπει να πάψει να σφυρίζει αδιάφορα, θα πρέπει να σταματήσει να είναι συμμέτοχος και συνένοχος, να αναδείξει τη νέα επιδρομή, τη νέα επίθεση και να σχεδιάσει την αντίδραση και αντίσταση των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Η λύση δεν θα έρθει μέσα από την ίδια συνταγή των περικοπών των ασφαλιστικών δικαιωμάτων αλλά μέσα από τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως από την αλλαγή των κεντρικών πολιτικών μνημονιακών επιλογών που αυξάνουν την ανεργία, μειώνουν τους μισθούς, μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνουν τη χρηματοδότηση και συνακόλουθα μειώνουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

(*) Ρήτρα θανάτου: Όταν πάει κάποιος να ζητήσει επικουρική σύνταξη το ταμείο θα  τον ρωτήσει «όταν βαρεθείς το μάταιο αυτό κόσμο και αποδημήσεις για το μεγάλο ταξίδι θέλεις τα μέλη της οικογένειάς σου να πάρουν τη σύνταξή σου;» Αν απαντήσει ναι τότε η σύνταξή του θα είναι μικρότερη ενώ αν απαντήσει όχι τότε η σύνταξη θα είναι μεγαλύτερη.

 

blogger templates | Make Money Online