Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

META: Δικαίωση στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ, που απεργούν για ΣΣΕ και ενάντια στις απολύσεις

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και η Ομοσπονδία τους, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ξεκινούν από το Σάββατο 21 Δεκέμβρη και μέχρι τις 12 Γενάρη 2020 απεργία διαρκείας, ζητώντας την υπογραφή νέας ΣΣΕ, με ανάκτηση των μισθολογικών τους απωλειών, καθώς και να μη γίνουν οι απολύσεις που έχει ήδη προαποφασίσει η διοίκηση (Deutche Telekom).
To META στέκεται αλληλέγγυο στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και καταγγέλλει τη διοίκηση, που με διάφορους τρόπους, προσπαθεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό αλλά και να αλλοιώσει τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, καθώς η διοίκηση «μπλόκαρε» το σύστημα στο οποίο ένας εργαζόμενος θα μπορούσε να αλλάξει την άδεια που είχε ζητήσει σε απεργία.
Οι εργαζόμενοι και η Ομοσπονδία τους διεκδικούν:
  • Ουσιαστικές αυξήσεις για όλους.
  • Υπογραφή ΣΣΕ στις θυγατρικές.
  • Ενσωμάτωση των νεοπροσληφθέντων στα μισθολόγια πριν το 2015.
  • Διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.
  • Τριετή ΣΣΕ.
  • Επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων.
  • Κατάργηση του άρθρου 13 του ΕΚΠ (σ.σ.: διευθυντικό δικαίωμα που χρησιμοποιείται καταχρηστικά και απολύονται εργαζόμενοι).
Ο ΟΤΕ, τόσο στα μνημονιακά χρόνια όσο και στα «μεταμνημονιακά», υπερκερδοφορεί εις βάρος της κοινωνίας αλλά και των εργαζομένων, που έχουν υποστεί μειώσεις που φτάνουν μέχρι και το 55%, την ώρα που εντατικοποιεί την εργασία, με αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, ενισχύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, κυρίως με «ενοικιαζόμενους» εργαζομένους (σ.σ.: περίπου 5.500 πτυχιούχοι, νέοι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα με μισθούς των 400 ευρώ), και προχωρεί σε κεκαλυμμένες απολύσεις, μέσω «εθελούσιων» προγραμμάτων, αλλά και σε τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.
Είναι χαρακτηριστικό πως η παραγωγικότητα των εργαζομένων στη σταθερή ΟΤΕ αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55%. Ειδικότερα για το 2018, η αύξηση της παραγωγικότητας σε σχέση με το 2017 ήταν της τάξης του 19%. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικότητας δεν μετουσιώθηκε σε αύξηση μισθών. Μεταξύ 2012 και 2019 το συνολικό μισθολογικό κόστος, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αποδοχές και τα επιδόματα του προσωπικού, τα κόστη σχετιζόμενα με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης και οι πόροι για το λογαριασμό νεότητας, μειώθηκαν κατά 55%. Μετά το 2016 η μεταβολή του συνολικού μισθολογικού κόστους είναι ίση με -7% κατά μέσο όρο, ανά έτος.
Όσον αφορά στον ΟΤΕ, εφαρμόζει μια δυναμική μερισματική πολιτική, με «θύματα» τους μισθούς και τους εργαζομένους. Από το σύνολο των εσόδων ένα σημαντικό μέρος δεν αξιοποιείται στην εγχώρια οικονομία, αλλά εκρέει προς το εξωτερικό με τη μορφή μερισμάτων. Ενδεικτικά, το 2018 το προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους ήταν ίσο με 41,2%, όταν το αντίστοιχο προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους σε εταιρείες του ομίλου που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία ήταν ίσο με 39,7%, στις ΗΠΑ με 27,6% ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν ίσο με 32,6%. Ενώ το όφελος της σταθερής ΟΤΕ από το νέο φορολογικό πλαίσιο που ψηφίστηκε προσφάτως από την κυβέρνηση της ΝΔ θα ανέλθει στα 19 εκατ. ευρώ περίπου.

 

blogger templates | Make Money Online