Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Αλληλεγγύη στους απεργούς του ΟΤΕ από την εργατική τάξη της Αλβανίας

Αναδημοσίευση από pandiera.gr

Γράφει ο Παναγιώτης Ξοπλίδης
Η εργατική τάξη στην γειτονική χώρα, την φτωχότερη της Ευρώπης όπου ολιγάρχες και πολυεθνικό κεφάλαιο σε συνεργασία με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων ληστεύουν τον λαό, κάνει σημαντικά βήματα συσπείρωσης και οργάνωσης της δράσης της.
Τον τελευταίο χρόνο δημιουργήθηκαν 4 ανεξάρτητα σωματεία, μεταξύ αυτών το Σωματείο Εργαζόμενων Αλληλεγγύη (Sindikata Solidareti) στα Call Centers και το “Σωματείο Μεταλλωρύχων του Ορυχείου Χρωμίου Μπουλκίζα”.
Ο Irdi Ismaili, μέλος του σωματείου Solidareti στα τηλεφωνικά κέντρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ και θα δημοσιευτεί ολόκληρη την Κυριακή 5/1 περιγράφει πώς ιδρύθηκε το σωματείο καθώς και την κατάσταση των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες στην Αλβανία.
“Το σωματείο “Αλληλεγγύη” δημιουργήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019 μετά από 8 μήνες υπόγειας δουλειάς με εργαζόμενους από διαφορετικές εταιρίες call centers. Νομικά αναγνωρίστηκε στις 17 Ιούλη γιατί ο δικαστής δεν ήθελε να το αναγνωρίσει, οπότε έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε ώστε να τον αναγκάσουμε να το κάνει. Η συμμετοχή στην αρχή ήταν χαμηλή γιατί οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι υπάρχει ένα σωματείο το οποίο μπορεί να τους εκπροσωπήσει, οπότε αποφασίσαμε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις όπως “Γνώρισε το Σωματείο” , με φυλλάδια και μιντιακές εκστρατείες. Το σωματείο δυναμώνει κάθε μέρα.”….
“Στην Αλβανία υπάρχουν περίπου 30.000 εργαζόμενοι στον κλάδο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φοιτητές/τριες από 18 μέχρι 25 χρονών. Ο κλάδος συνεισφέρει στο 7% του ΑΕΠ της, ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια στην Αλβανία και τώρα δείχνει τα πρώτα σημάδια εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με αυτή τη δουλειά.
Οι εργαζόμενοι τείνουν να αντιμετωπίζουν την απασχόληση σε call centers ως προσωρινή δουλειά αλλά από ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής πολλές φορές εγκλωβίζονται εκεί ακόμα και για 10 χρόνια.
Οι νέοι αρχίζουν να υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία αυτή, όπως απώλεια ακοής, χρόνιους πόνους στην μέση, και προβλήματα με τα μάτια τους. Στην Αλβανία δεν υπάρχει νομοθεσία που να ρυθμίζει την εργασία στα call centers με αποτέλεσμα οι ασθένειες λόγω της εργασίας αυτής να μη αναγνωρίζονται καν ως ότι σχετίζονται με την εργασία. Το χειρότερο είναι ότι οι εταιρίες ελκύουν τους εργαζόμενους με υποσχέσεις για “μπόνους” αλλά δεν φέρονται σωστά με τις πληρωμές των μπόνους.
Ο βραχυπρόθεσμος στόχος μας ως σωματείο είναι να πετύχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις με τα μεγαλύτερα call centers στην Αλβανία και στη συνέχεια να επιδιώξουμε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
Μακροπρόθεσμα θέλουμε να πιέσουμε να εφαρμοστεί μια νομοθεσία που να αναγνωρίζει την εργασία στα call centers ως επάγγελμα που προκαλεί ασθένειες, να απαιτήσουμε πρώιμη συνταξιοδότηση, υψηλότερους μισθούς κλπ.”
Παράλληλα ο Irdi με αφορμή και την απεργία στον ΟΤΕ, στέλνει και ένα μήνυμα διεθνιστικής εργατικής αλληλεγγύης ειδικότερα για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών που έχει πολυεθνική δικτύωση:
“Είναι μεγάλη ευκαιρία για διεθνιστικές εργατικές πρωτοβουλίες, ειδικά στον τομέα των call centers. Οι ίδιες εταιρίες δρουν παγκόσμια, οπότε αν καταφέρουμε να έχουμε σωματεία σε διαφορετικές χώρες για την ίδια εταιρία και ασκήσουμε πιέσεις οργανωμένα, οι φωνές μας θα ακουστούν πιο πολύ. Ο αγώνας είναι διεθνής επομένως πρέπει να ψάξουμε για διεθνείς λύσεις”.
Την ίδια στιγμή στην Αλβανία είναι σε εξέλιξη ένας μεγάλος εργατικός αγώνας στα ορυχεία της Μπουλκίζα. Εκεί οι μεταλλωρύχοι έφυγαν από το παλιό τους σωματείο και ίδρυσαν νέο ανεξάρτητο καθώς το “επίσημο” σωματείο, μαζί με την εταιρία απειλούσε για μήνες τους μεταλλωρύχους να μην οργανωθούν και να μην φτιάξουν καινούργιο.
Μόλις πέντε μέρες μετά την ανακοίνωση ίδρυσης του σωματείου, ο πρόεδρός του απολύθηκε από τη δουλειά του στην εταιρία. Από τότε βρίσκονται σε κινητοποιήσεις , απαιτώντας την άμεση επιστροφή του στη δουλειά, το σταμάτημα των απειλών στους εργάτες που θέλουν να συνδικαλιστούν και υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις μισθών και μέτρα προστασίας από τα φονικά εργατικά ατυχήματα.
Η εταιρεία Albchrome και ο ιδιοκτήτης της Σαμίρ Μάνε, ο πλουσιότερος ολιγάρχης της Αλβανίας προχώρησαν σε απολύσεις 4 συνδικαλιστών του Σωματείου από την μέρα ίδρυσης του.
Οι εργάτες όμως δεν κάμπτονται και μαζί με τους ακτιβιστές της οργάνωσης Organizata Politike έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του λαού και μποϊκοτάζ των επιχειρήσεων του Μάνε.
Αναγνωρίζοντας ότι οι εργατικοί αγώνες σε Ελλάδα και Αλβανία είναι κοινοί καθώς μάλιστα ένα σημαντικό μέρος της εργατικής τάξης στην Ελλάδα ανήκει στην κοινότητα των Αλβανών μεταναστών ελληνικά σωματεία έστειλαν ψηφίσματα αλληλεγγύης στην απεργία στην Μπουλκίζα. Τώρα είναι η σειρά των Αλβανών εργατών να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς την μεγάλη απεργία στον ΟΤΈ.
Η Organizata Politike που είδε μέλη της να συλλαμβάνονται τις τελευταίες μέρες λόγω της δράσης τους για την καμπάνια μποϊκοτάζ στον Σαμίρ Μάνε, έστειλε δήλωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στον ΟΤΕ
Ο αγώνας των εργατών είναι κοινός
Αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους του ΟΤΕ
Σύντροφοι και αδέλφια,
Ο αγώνας των εργαζομένων του ΟΤΕ για την προστασία των δικαιωμάτων στο χώρο εργασίας, μας κάνει να καταλάβουμε ότι αγωνιζόμαστε τον ίδιο πόλεμο και η αντίστασή σας μας γεμίζει με ελπίδα και θάρρος για τον αγώνα των μεταλλωρύχων στη χώρα μας.
Όπως και εσείς, οι μεταλλωρύχοι στην Αλβανία μπήκαν σε απεργία επειδή θέλουν το ανεξάρτητο συνδικάτο τους να διαπραγματευτεί τη συλλογική σύμβαση.
Όπως και με σας, η απεργία των μεταλλωρύχων στην Αλβανία θεωρήθηκε παράνομη και ορισμένοι από τους απεργούς απολύθηκαν.
Όπως και εσείς, οι μεταλλωρύχοι στην Αλβανία αντιμετώπισαν τα τελευταία δέκα χρόνια αύξηση των ωρών εργασίας, ενώ οι μισθοί παρέμεναν στάσιμοι.
Όπως και εσείς, οι μεταλλωρύχοι στην Αλβανία πρέπει να αντιμετωπίσουν μια χούφτα διευθυντικών στελεχών, οι οποίοι αμείβονται πολλαπλά από την αμοιβή ενός απλού εργάτη.
Ως εκ τούτου, όπως και εσείς, οι μεταλλωρύχοι στην Αλβανία βασίζονται επίσης στην υποστήριξη του άλλου, αλλά και στην αλληλεγγύη της εργατικής τάξης που δεν γνωρίζει σύνορα μεταξύ των χωρών. Ο αγώνας και η αντίσταση σας, αντηχεί και στη χώρα μας.
Μείνετε δυνατοί, ενωμένοι θα κερδίσουμε!

 

blogger templates | Make Money Online