Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος - Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ για υπογραφή ΣΣΕ


Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ
Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ για υπογραφή ΣΣΕ
Οι εργαζόμενοι στον όμιλο του ΟΤΕ βρίσκονται σε απεργία από τις 21 Δεκεμβρίου και συνεχίζουν μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, με αίτημα την υπογραφή τριετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να συμπεριλαμβάνει όλο τον όμιλο, με ταυτόχρονη εγγύηση των θέσεων εργασίας.
Ο Όμιλος ΟΤΕ ανήκει στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις με έσοδα τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 ύψους 2,87 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη ύψους 1,02 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Και όλα αυτά ενώ από το 2012 οπότε και πέρασε ο έλεγχος στη Deutsche Telekom το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί κατά 55%.
Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και με τη λήξη της προηγούμενης ΣΣΕ, η διοίκηση του ΟΤΕ προχώρησε και στην απόλυση 6 εργαζόμενων την παραμονή πρωτοχρονιάς, ένας εκ των οποίων εκλεγμένος με το σωματείο. Απόλυση που αναγκάστηκε να ανακαλέσει. Δεν έμεινε όμως εκεί. Από την Τρίτη 07/01 κατέθεσε μηνύσεις ενάντια στους απεργούς του ΟΤΕ για «αντιδημοκρατικές συμπεριφορές» λόγω της περιφρούρησης της απεργίας και των κτηρίων για να διασφαλίσει υποτίθεται και το «δικαίωμα στην εργασία», με αποτέλεσμα να συλληφθούν ήδη 5 απεργοί την ίδια μέρα.
Είναι γνωστή και σε εμάς στη ΝΟΚΙΑ η «καραμέλα» των εργοδοτών για το «δικαίωμα στην εργασία» και εξωφρενική η υποκρισία και η αντιφατικότητά τους να μιλάνε ότι είναι ενάντια στο «δικαίωμα στην εργασία» όσοι απεργούν και περιφρουρούν την απεργία τους, για να ματαιώσουν απολύσεις και να υπερασπιστούν εργασιακά δικαιώματα και μισθούς. Πόση υποκρισία χωράει, εργοδότες, όπως και η διοίκηση του ΟΤΕ, να επικαλούνται το «δικαίωμα στην εργασία» και ταυτόχρονα να απολύουν και να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα; Το μόνο δικαίωμα που σέβονται είναι αυτό που τους έχει δώσει το σύστημα, της εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας για την παραγωγή των κερδών τους.
Μέσα σε αυτό τον αγώνα, η διοίκηση του ΟΤΕ έχει επιστρατεύσει μία γκάμα απεργοσπαστικών μηχανισμών. Από πρόσληψη εργολάβων για να συνεχίσουν τα έργα που έχουν «παγώσει» από τις απεργίες, μέχρι ατομικά τηλεφωνήματα σε απεργούς να επιστρέψουν στην εργασία τους. Από απόπειρες να στρέψουν εργαζόμενους τον ένα απέναντι στον άλλον μιλώντας για «διαφορετικά συμφέροντα» ανάλογα με το σε ποια θυγατρική εργάζονται, μέχρι υποσχέσεις για αυξήσεις όταν επιστρέψουν στη δουλειά. Και φυσικά μία στρατιά από αρθρογράφους και ΜΜΕ που όταν δε θάβουν τη μεγάλη απεργία που συνεχίζεται 3 εβδομάδες τώρα, αρθρογραφούν ενάντια των απεργών και των σωματείων.
Η διοίκηση του ΟΤΕ φυσικά λειτουργεί και με τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και του καθεστώτος κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων, εργασιακής ανασφάλειας και αποθράσυνσης των εργοδοτών που έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια μετά τα μνημόνια, χάριν των «επενδυτών».
Δε μπορούμε βεβαίως να παραβλέψουμε και την κοινή στόχευση και ευθύνη διαδοχικών κυβερνήσεων για το ξεπούλημα του ΟΤΕ και την προπαγάνδα για το πόσο «το κρατικό μονοπώλιο είναι ενάντια στο συμφέρον των καταναλωτών»… με τελικό αποτέλεσμα να έχουμε στην Ελλάδα τις πιο ακριβές τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν της ΕΕ.
Ο αγώνας των εργαζομένων στον ΟΤΕ είναι αγώνας όλων μας, αλλά πολύ περισσότερο αγώνας όλων των εργαζομένων του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Κάθε συλλογική σύμβαση που έχει χαθεί από τον κλάδο μας τα τελευταία χρόνια αποτελεί χτύπημα στις αποδοχές και στο επίπεδο ζωής και εργασίας όλων μας, πόσο μάλλον αν χαθεί η ΣΣΕ (από τις τελευταίες) του μεγαλύτερου εργοδότη στον κλάδο μας.
Στη ΝΟΚΙΑ βρισκόμαστε σε συνεχή και αδιάκοπο αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που αρνείται η διοίκηση της πολυεθνικής εταιρίας πολύ περισσότερο για «ιδεολογικούς», σε ευθυγράμμιση με το πολιτικό πλαίσιο, παρά για ουσιαστικούς λόγους. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες και στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων/ισσων στον όμιλο του ΟΤΕ.
• Υπογραφή τριετούς ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς
• Ενσωμάτωση στη ΣΣΕ όλων των εργαζομένων στις θυγατρικές
• Κατάργηση των διακρίσεων (προς τα πάνω) μεταξύ «νέων» και «παλαιών» εργαζόμενων
• Διασφάλιση των θέσεων εργασίας από αναδιαρθρώσεις του ομίλου. Σκοπό έχουν το μεγαλύτερο κέρδος για μεγαλομετόχους και στελέχη

 

blogger templates | Make Money Online